• Dobrodošli na sajt vrtića Male Višnje. Upis je u toku!
 • Polazak u vrtić

  Mala škola za polazak u vrtić

  ADAPTACIJA DECE NA VRTIĆ (SAVETI)

  Adaptacija dece na kolektiv veoma je važna, pa je neophodno da se pravilno izvede. Nakon dobre adaptacije, rad, igra i učenje u vrtiću mogu se uspešno realizovati.
  Adaptacija je period tokom kog se dete privikava na novu sredinu, prostor, drugare, osoblje, na uslove i dnevni raspored u vrtiću.
  Knjiga Jovanke Jovičić „Kako da pripremite dete za vrtić” veoma dobro objašnjava i daje savete kako da se dete najbolje adaptira na vrtić. Želimo jedan deo da podelimo s vama.

  GRUPA U VRTIĆU DETETU PRUŽA MOGUĆNOST:
  1. Da razvije osećaj pripadnosti
  2. Da nauči da odgodi svoje potrebe (čeka svoj red)
  3. Da realno proceni svoje prednosti i slabosti (pomoću svakodnevnog kontakta s drugom decom)
  4. Da nauči da deli (igračke i ljubav)
  5. Da uči od druge dece (što se u vrtiću pokazalo kao efikasno)
  6. Da upozna i druge odrasle osobe i shvati da se razlikuju (različito se hvale, grde i teše)
  7. Da razvija tolerantnost i nauči da poštuje razlike
  8. Da postane svesno da i druga deca imaju brige, strahove, osećanja

  KAD UKLJUČITI DETE U KOLEKTIV?
  Uključivanje može biti dvojako. Roditelji rade i imaju obaveze, te im treba vremena da obave neophodne poslove, ili žele da dete provodi vreme s drugom decom, da se socijalizuje i nauči štošta novo što se najlakše nauči uz drugu decu.
  Često se deca mlađeg uzrasta brže i lakše adaptiraju, ali je zajedničko i najvažnije u svakom uzrastu da su roditelji sigurni u svoju odluku i da su spremni na saradnju.
  Ako osluškujete detetove potrebe i jednostavno želite da bude deo vrtića radi socijalizacije, igre i učenja, postoje neki indikatori da je dete zrelo za vrtić:
  • Često traži da nešto uradi samo
  • Ostaje bez roditelja nekoliko sati (kod bake, deke, prijatelja, s bebisiterkom)
  • Intenzivno postavlja pitanja
  • Izražava odraslima svoje želje, potrebe i mišljenja
  • Igra se s drugom decom bez prisustva roditelja (u drugoj sobi)

  PRIPREMA ZA ODVAJANJE
  Za dete je polazak u vrtić jedna od najvećih životnih promena od njegovog rođenja. Ali to je velika promena i za roditelje. Uključivanje deteta u grupu, vrtić, prvi je detetov iskorak iz porodice. Neka deca lakše podnesu odvajanje, druga ispoljavaju otpor i patnju.
  Kako će vaše dete reagovati zavisi od toga koliko je vaš emotivni odnos s njim kvalitetan i od toga da li ste ga pripremili.
  Priprema je važna, a dete koje nije spremno da ostane u vrtiću bez prisustva roditelja pokazaće teškoće u adaptaciji, kao što su:
  • plač
  • ne komunicira s decom i vaspitačima
  • lako se zamara
  • piški u gaće
  • sisa palac (intenzivnije)
  • agresivno je prema sebi ili drugima
  • ne uključuje se u aktivnosti
  Kad kod deteta primetite nešto od navedenog, pokažite razumevanje za to i potražite uzroke. Ne povlačite zbog toga dete iz vrtića prvog dana, ali nipošto ne rešavajte to izjavama poput: „Beba si ako sisaš palac”, „Stidi se, velik dečak a piški u gaće”.

  POLAZAK U VRTIĆ JE PROMENA I ZA RODITELJE
  Kako se bliži dan polaska u vrtić, postajete radosni, ali i uznemireni. Brinete o tome da li će ga druga deca prihvatiti, da li će dovoljno jesti, hoće li se povrediti, kako će proteći prvi dan, da li će patiti i plakati.
  Bićete mirniji i spremniji da podržite dete ako:
  1. Prihvatite stav – UKOLIKO JE RODITELJ UZNEMIREN I UPLAŠEN ZBOG ODVAJANJA, BIĆE I DETE
  2. Prihvatite stav – BOL JE SASTAVNI DEO PROCESA RASTA I RAZVOJA
  Svako odvajanje je bolno. Polaskom u vrtić dete se prvi put odvaja od vas, a bol je sastavni deo tog čina. Normalno je da roditelji imaju potrebu i želju da dete što manje pati, ali što se pre prihvati činjenica da je bol sastavni deo procesa rasta i razvoja deteta, pre ćete mu pomoći da ga prihvati i razreši.
  Takođe, važno je da odgovorite na pitanja:
  • Da li je ovo pravi trenutak da uključim dete u vrtić?
  (Odgodite polazak u vrtić ako ste se upravo preselili u nov stan, rodila vam se beba, dete je duže vreme imalo neki zdravstveni problem. Dozvolite detetu da prihvati i savlada postojeće promene, ojača i bude spremno za vrtić.)
  • Da li svi članovi porodice žele da dete pođe u vrtić?
  (Dobro je da uskladite mišljenje o tome da li dete treba ili ne treba da pođe u vrtić. Ako postoje suprotna mišljenja, dete će dobijati suprotne poruke i biće zbunjeno. Ovo najčešće pojačava detetovu uznemirenost i otežava odvajanje.)
  • Kakva je grupa dobra za moje dete?
  (Za dete je dobro da grupa ne bude prevelika, a broj dece u grupi, u našoj Predškolskoj ustanovi je ograničen, u zavisnosti od uzrasta. Za nesigurno i stidljivo dete, mala grupa pruža bolju mogućnost za adaptaciju i rad, a komunikativno i samopouzdano dete dobro će se snalaziti i u većoj grupi. Porazgovarajte s vaspitačem koji će Vam voditi dete i saopštite mu sve ono za šta mislite da mora znati o detetu. Važno je da izaberete ko će voditi dete u vrtić i vraćati ga.)

  PRIPREMA ZA DETE:
  Šta nije dobro činiti:
  • Ne preuveličavajte značaj polaska u vrtić. Tretirajte polazak u vrtić kao nešto normalno u životu vašeg deteta. Ne pričajte neprestano o vrtiću. Mnogo reči stvara odbojnost. Pružite prostor vašem detetu da inicira razgovore o vrtiću.
  • Ne pretite vrtićem: „U vrtiću ćeš morati da slušaš!”, „Videćeš ti, u vrtiću ćeš morati sve da pojedeš!”
  • Ne pokazujte uznemirenost, tugu, strah, ali ni preteranu radost. Objasnite detetu da je vrtić njegov posao kao što vi imate svoj.
  • Ne dozvolite da ga prvi dan u vrtić vodi baka ili bebisiterka. Učinite to baš vi.
  • Ne napuštajte dete naglo, bežeći. Tako je samo vama lakše.
  • Ne produžavajte beskonačno opraštanje. To će uznemiriti dete.
  • Ne govorite detetu: „Brzo se vraćam”, već mu objasnite gde ćete biti i šta ćete raditi dok je ono u vrtiću.
  • Kad dođete po dete u vrtić, ne gnjavite ga s vrata pitanjima: „Šta ste radili?”

  ŠTA JE KORISNO ČINITI?
  • Odgovorite na sva detetova pitanja o vrtiću.
  • Kažite detetu ko će ga voditi u vrtić i ko će doći po njega.
  • Pružite mu priliku da nekoliko dana pre polaska u vrtić upozna prostor i vaspitača.
  • Raspitajte se, pa kažite detetu šta će se događati prvog dana u vrtiću.
  • Budite tačni kad dolazite po dete.
  • Prvih dana odvojite više vremena da budete s detetom. To su dani kad mu je vaše prisustvo dragoceno.
  Roditelji koji su imali loše iskustvo, još uvek pamte plač i očajnički stisak detetove ruke, kao i reči: „Mamice, ne ostavljaj me!”
  Ali i kad dete pruža otpor da ostane u vrtiću, ne očajavajte, odvajanje je moguće. Ako vi i vaspitač učinite prave poteze, dete će uspešno proći kroz proces odvajanja, nakon čega će imati jak osećaj uspeha i ponosa.
  Kad dete odbija da ostane u vrtiću, postoje strategije da se to prevaziđe:
  1. Dete određuje tempo, mi ga pratimo.
  2. Pružite detetu priliku da bira i odlučuje.
  3. Koristite čarobnu aktivnost.
  4. Poštujte detetova osećanja.
  5. Koristite moć podrške.

  KAD POLAZIM U MALU VIŠNJU…
  Kao što dete mora proći kroz period adaptacije, tj. potrebno mu je vreme da upozna prostor, vaspitače i drugu decu, da ne plače više i ne tuguje kad se oprašta s roditeljima, da počne lepo da jede i spava, i roditelj mora steći poverenje u osoblje vrtića i navići se na dnevni raspored i sâm vrtić. Da bismo ubrzali i olakšali taj proces, daćemo vam smernice i objasniti kako to funkcioniše u našem vrtiću.
  Kad se odlučite za naš vrtić, pozovite nas i zakažete posetu i, ako ima slobodnih mesta u grupi, recite nam kad biste želeli da Vam dete krene i kojim bi tempom išlo. Tom prilikom daćete nam osnovne podatke o detetu, a mi ćemo pripremiti upitnike koje je potrebno da nam donesete kad dete dovedete prvi dan u vrtić. U našem vrtiću upis traje tokom čitave godine, sve dok ima mesta u grupi, a deca iz mlađe grupe prelaze u stariju svakog septembra.
  Mala višnja ne radi tokom državnih praznika, od Nove godine do pravoslavnog Božića, a svim ostalim danima, kao i leti, vrtić radi normalno.
  Pored formulara i ugovora koje treba da popunite i potpišete, potrebno je i da Vaš pedijatar popuni zdravstveni karton deteta, koji ćete dobiti kod nas u vrtiću. Dobićete i spisak stvari potrebnih za vrtić. Vaše dete izabraće ormarić u koji ćemo odložiti stvari, a tu garderobu vaspitači će koristiti ukoliko se dete isprlja ili pokvasi.
  Kod kuće ćete uneti u upitnik sve bitne informacije o detetu koje će vaspitačima koristiti dok ga upoznaju. Važno nam je da znamo i to ko će moći da dolazi po dete, kao i njihove brojeve mobilnih telefona.
  Kako će izgledati prvi dan u vrtiću zavisi od dogovora i uzrasta deteta. Obično roditelj dolazi s detetom i prvi dan i boravi pola sata u grupi zajedno s njim, kako bi zajedno upoznali prostor i upoznali se s što više dece i odraslih.
  Drugi dan, dete spremite i obujete kod njegovog ormarića, a potom ga ispratite do njegove grupe. Poželjno je da dete ostane samo, koliko god to bilo kratko. Važno je da pozdravljanje bude kratko, da zagrlite i poljubite dete i, koliko god ono bilo malo, kažete da idete i da ćete brzo doći po njega. Dete sad ostaje pola sata ili sat. Važno je da je samo, s vaspitačem i drugom decom, a da vi obavezno budete tačni i da dete shvati da ste brzo došli po njega. O vremenu kad ćete doći u vrtić unapred ste se dogovorili s vaspitačem. Kad dođete, Vi preuzimate dete iz njegove grupe i oblačite ga. Tad se dogovarate s vaspitačem u koje vreme ćete dovesti dete sledeći dan i koliko dugo će ostati. Vaspitač će vam uvek iskreno reći kako je protekao boravak. Ako je dete plakalo – plakalo je, ali to je normalno za neku decu i neke uzraste. Znaćete i koliko je to bilo snažno, kao i da li je bolje prošao ovaj dan od prethodnog.
  U toku boravka u vrtiću, sve eventualne male povrede (drugar je nekog ogrebao, ili se dete ogrebalo u dvorištu), za koje se nadamo da ih neće biti ili će ih biti malo, vaspitač je dužan da saopšti roditeljima kad dođu po dete. Takođe je važno znati da su deca u vrtiću i kod kuće osigurana 24 h.
  Kako vreme odmiče, dete je u vrtiću sve duže i duže. Važno je da ste sigurni u svoju odluku i da, ako dete plače dok se odvajate, izdržite još malo, jer će vaše mezimče sigurno vrlo brzo shvatiti novonastalu situaciju i prilagoditi se, pa će uskoro početi da vam maše s osmehom. To vreme adaptacije zavisi od samog deteta, a može trajati od jedne do četiri-pet nedelja. Najvažnije je da dete u roditelju ne vidi rastrzanost, iako mi shvatamo i znamo da to nije lako. Zato vas ohrabrujemo jer znamo da ćete se mnogo radovati i biti ponosni na sebe i dete, posebno kad vidite koje sve prednosti vrtić donosi, te kako Vam dete s radošću odlazi tamo.
  Sve nove informacije imate na sajtu, kao i na našoj oglasnoj tabli, koju bi trebalo redovno da pogledate. Kad god imate neko pitanje ili želite nešto da napomenete, molimo Vas da to i učinite. Jedino uz saradnju, dogovore i dobru komunikaciju možemo u svemu napredovati i činiti dobro za sve nas. Uvek nas možete pozvati na fiksni telefon, a ako želite da se čujete s vaspitačem u toku dana, to možete učiniti u periodu između 12.30 i 13.30. Tad vaspitači mogu da se jave, bez ometanja neke važne igre ili aktivnosti.
  Roditeljski sastanak održava se periodično. Na njemu se družimo, smejemo, delimo iskustva i nove informacije i planiramo.
  Radujemo se druženju s vama!

 • © 2015 Mala Višnja. Sva prava zadržana.